website creator software

MALTA & GOZO 2011

Een 8-daagse vakantie op Malta - een weerzien na 15 jaar

Zaterdag <Schiphol - Malta> 
Als we eindelijk zijn ingecheckt belanden we in een lange rij voor de bagage- en paspoortcontrole. Inmiddels is het al 11.30 uur. Snel door naar Gate B13. Na 10 minuten kunnen we aan boord. Het duurt nog 20 minuten alvorens het toestel, een Airbus 320 (M9-AEF) in beweging komt. Met een half uur vertraging. De vlucht gaat voorspoedig. Warme maaltijd inbegrepen en ook fris, koffie of thee.

Het vliegtuig landt om 15.10 uur op Luqa Airport. Met een shuttlebus naar het gebouw met de vertrek- en de aankomsthal. Dan is het een flink eind lopen naar de bagagebanden. Na 15 minuten wachten zijn onze koffers er en lopen we naar de aankomsthal. Daar worden we opgewacht door een Engelstalig Jiba-hostess. Als iedereen er is wordt men over diverse busjes verdeeld en naar de verschillende hotels gebracht. Voor ons is dat het Bayview Hotel in Sliema.

We arriveren er om 16.00 uur. Na inchecken kunnen we naar onze hotelkamer. Een kleine hotelkamer met een balkonnetje en een geweldig uitzicht over de 'The Strand', de baai en Manoel Island. Druk verkeer over deze fraaie boulevard. 

Avondeten doen we in de 'Black Gold Saloon' een Engels aandoende gelegenheid. Prima grote maaltijden alles redelijk geprijsd. Daarna maken we een wandeling over de boulevard. Er staat een frisse wind.


Zondag, 1e Paasdag <Bezoek aan Valletta>
Ontbijten in het hotel-restaurant. Een goed verzorgd buffet. Daarna gaan we op weg naar Valletta. Voor de deur stappen we op één van die oude bussen die op Malta (nog) rondrijden. Een buskaartje koop je bij de bestuurder. Eén zone is het naar Valletta. Kosten € 0,47. Lekker simpel :-). Twintig minuten later stappen we uit op het enorme plein met de Triton fontein. Vlak voor de hoofdingang van Valletta. Bussen fotograferen en filmen. Daarna wandelen we Valletta in. We volgen de Republic St. welke tot aan fort Elmo loopt. We lopen St. John's Co-Cathedral even in. Er is net een dienst gaande dus: niet filmen of fotograferen. We vervolgen onze wandeling door Republic St. en houden een koffiepauze op een terrasje van Caffe Cordina aan het Republic Square. Hierna lopen we door naar Palace Square waar we het fraaie paleis 'The Main Guard' en het 'Grandmaster's Palace' (Buckingham Palace) bewonderen. De tuin kan niet worden bezocht wegens restauratie werkzaamheden. Wij vervolgen onze wandeling via de St. Christopher Street naar de Lower Barracca Gardens. Een schitterend uitzicht op de drie riddersteden Vittoriosa (Birgu), Senglea en Bormla. We lopen richting Fort St. Elmo en passeren het 'Siege Bell Memorial'. In Fort St. Elmo bezoeken we het 'National War Museum'. De toegang is € 4,50 p.p. Het museum is inmiddels twee keer zo groot als in 1996. Na dit bezoek lopen we via de English Curtain naar de St. Michael St. Trappen af. Via de Archbishop St. komen we weer aan bij Caffe Cordina. We gebruiken er ons middagmaal. Na dit intermezzo wandelen we Republic St. richting hoofdpoort in en brengen vervolgens een bezoek aan 'Hastings Gardens'. En dan over de stadspoort naar de 'Upper Barracca Gardens'. Een oase van rust en een prachtig uitzicht over de drie riddersteden en omgeving. Daarna is het genoeg voor vandaag en wandelen we terug naar de enorme bussen terminal. Daarna op zoek naar de juiste bus terug naar Sliema. 

Om 17.00 uur zijn we bij ons hotel. Even relaxen. Daarna gaan we avondeten in de nabij het hotel gelegen snackbar 'Chick King'. De gekruide kipstukjes met patat smaken prima maar die kipsalade is niet te eten vanwege de taaie smakeloze kip. De cappuccino en het gebak zijn prima.

Hierna maken we een wandelingetje over de boulevard maar het is zo koud dat we snel terug naar ons hotel gaan. Brrr.

Maandag. 2e Paasdag <Malta Sightseeing Tour>

Na het prima ontbijtbuffet maak ik bij de receptie een afspraak met de Jiba vertegenwoordigster. We boeken er 3 excursies: 1. een 1/2 dagtocht naar Mdina, 2. de 3 steden excursie incl. tocht met een gondel, 3. de Gozo dagtocht.

Aan het einde van de ochtend wandelen we naar fort Manoel. We passeren een eendenopvang. Heel leuk. Er zitten ook andere vogels en zelfs cavia's. Er woont zelfs een zeer relaxte poes zo merken we later. Als we voor het fort staan, blijkt deze niet voor bezoekers toegankelijk. Niet zo slim om dat nu pas te laten weten. Een bordje aan het begin van het schiereiland had vriendelijker geweest! Koffiepauze in het hotel.

Op de boulevard besluiten we met een Malta Sightseeing tour à € 15,00 mee te gaan. We maken met de dubbeldeksbus een vier uur durende rit over een deel van Malta. Hop on hop off systeem maar wij blijven de hele rit grotendeels boven in de buitenlucht zitten. De route: Sliema, Valletta, we passeren het Hypogeum, Senglea Point, Vittoriosa Waterfront, Passeren Bieb-Is-Sultan en komen in Zejtun aan. Stop bij de Paris Church en St. Gregory's Church. Pauze. Na 20 minuten wordt de rit vervolgt en rijden we naar Marsaxlokk, passeren we de St. Lucian Tower, een korte stop bij de Ghar Dhalam Grot, de blauwe grot, Hagar Qim & Mnajdra, het Malta Falconry Centre, Limestone Heritage en via Sta. Venera, Gzira, St. Julian's rijden we terug naar Sliema. Om 15.15 uur zijn we terug op 'The Strand'. Een leuke en vooral winderige en soms frisse rit zo bovenin de bus. De hele dag mooi weer. 

Ons avondeten gebruiken we weer in de 'Black Gold Saloon'. Daarna wandelen we naar bijna het einde van de boulevard. Daar heb je een fraai uitzicht op Valletta.

Dinsdag. <Mdina - halve dag excursie>
De touringcar arriveert op tijd. We rijden naar Msida waar de laatste deelnemers aan de Mdina excursie worden opgehaald. Als iedereen aan boord is rijden we naar Attard voor bezoek aan de St. Anton Gardens bij het presidentiële paleis. Het regent. Ons gezelschap is Nederlands- en Engelstalig. Tijdens ons bezoek aan de tuin regent het vrijwel continu. Na de bezichtiging vervolgen we ons reis naar Rabat en Mdina. Aldaar komt de regen met bakken uit de hemel. Na een uitkijkje op de stadsmuur is er een half uurtje vrije tijd die we grotendeels in een nabij gelegen restaurantje doorbrengen. Als we het restaurantje verlaten is de zon (even) doorgebroken. Om 12.30 uur verlaten we Mdina en gaat de tocht door naar Dingli alwaar een fotostop is bij de hoog uit zee oprijzende kliffen. Nevelig weer, maar (even) droog. We bekijken ook de kleine Madalena Chapel die er staat. Hierna rijdt de bus naar een restaurant te Buskett Gardens en worden degenen die een halve dag-excursie hebben geboekt met busjes naar hun hotels terug gebracht. 

Omdat het weer 's middags opgeklaard is maken we een wandeling over de boulevard (The Strand). Helemaal tot aan Tigné Point. Er is daar een schitterend uitzicht op Valletta, Sliema en Manoel Island. Daarna wandelen we terug. Voor ons hotel op een bankje zitten genieten van alles om ons heen. 

Onze avondmaaltijd gebruiken we bij Kentucky Fried Chicken.


Woensdag. <De drie riddersteden - halve dag excursie>
Weer veel regenwolken en af en toe wat zon. Regendruppels. Om 09.00 uur worden we door een minibusje gehaald. Daarna wordt het gezelschap naar Senglea gereden, één van de 3 riddersteden. Daar ontmoeten we onze gids en een aantal deelnemers die we gisteren ook al hadden ontmoet. Een Engels-Nederlands gezelschap weer. Als iedereen er is start de excursie. Interessant het e.e.a. te horen en te zien. Van Senglea is alleen nog de tuin, het oude St. Michaelsfort met zijn bijzondere uitkijktorentje gesierd met 2 oren, 2 ogen en een pelikaan, authentiek. De rest is in WOII door de Duitsers vernield en daarna weer opgebouwd. Door een aantal smalle straatjes vervolgt het gezelschap de weg naar de kade t.o. Vittoriosa. Dan volgt er een rondvaart met een aantal gondels door de 'Grand Harbour'. Leuk om te doen en het is ook nog eens droog! Het tochtje duurt ca. 45 minuten en kunnen we de imposante fortificaties nu eens vanaf een andere kant zien! Na het tochtje worden in Vittoriosa (Vittoriosa betekent 'de zegenrijke') aan wal gezet en maken we een boeiende wandeling. Er wordt veel gerestaureerd aan de verdedigingswerken van fort St. Angelo. Om 12.00 uur is het weer voorbij en worden we bij de juiste busjes gebracht. Prima weer inmiddels. Om 12.30 uur worden we voor ons hotel afgezet.

Later in de middag maken we een flinke wandeling en in de vroege avond eten we in de 'Black Gold Saloon'. Daarna maken we weer een wandeling over de fraaie boulevard.


Donderdag. <Gozo - dagexcursie>
Het weer: donkere wolken maar ook de zon laat zich zien. Om 08.15 uur worden we door de touringcar opgehaald. Er worden nog een aantal deelnemers opgehaald bij de diverse hotels in diverse plaatsen. Na zo'n twee uur zijn we bij de ferry terminal. Het is er enorm druk en we moeten een dik half uur wachten voordat we met een veerboot mee kunnen. De oude uit Nederland afkomstige schepen zijn er niet meer. De nieuwe zijn moderner en er kan meer mee. De overtocht duurt ca. 25 minuten die we op het bovendek in zon en wind hebben doorgebracht. In Mgarr aangekomen zoeken we de juiste touringcar op. Allereerst bezoeken we Ggantija. Boeiend om (weer) te zien. Na dit bezoek gaat de bus op weg naar Dwejra waar de Azure Window en de Fungus Rock kunnen worden bewonderd. Ook hier hebben we een half uurtje. Daarna wordt de weg vervolgd naar Xlendi alwaar een bezoek kan worden gebracht aan een kantwinkel en/of een wijn/likeurproeverij. Daarna rijden we een klein stukje door naar het restaurant waar we een prima middaglunch krijgen voorgeschoteld. Na het eten is er een half uurtje tijd om in Xlendi rond te kijken. Fraaie uitzichten. We rijden door naar Victoria (Rabat). Bezoek aan de citadel. Leuk om weer terug te zien. Na bezoek aan Victoria met haar citadel en kleine markt brengt de touringcar het gezelschap naar Mgarr terug. Daarna met de ferry terug naar Malta. Het is nu gelukkig niet zo druk. Om ca. 17.50 uur zijn we terug op Malta en zoeken we onze bus op. Deze vertrekt 20 minuten later. Om 19.15 uur zijn we terug bij ons hotel. Ons avondeten gebruiken we deze keer in het hotelrestaurant.


Vrijdag. <Bezoek aan Valletta>
Halverwege de ochtend gaan we op weg naar Valletta en moeten ongeveer 20 minuten op de bus wachten. De rit kost € 0,47 p.p. Kaartje kopen bij de chauffeur: lekker simpel en klantvriendelijk! In ca 20 minuten rijdt de bus naar het grote busstation voor de hoofdpoort van Valletta. Een enorm plein met de Triton fontein in het midden. Daarna lopen we onder de stadspoort door Valletta in. Even later komt er een drumband aangelopen met daarachter een aantal paleiswachten. We lopen verder door Republic Street, rusten uit op een terrasje en wandelen daarna naar de markt in de Old Theatre Street en Merchant Street. Aardig om te zien. Via de St Lucia Street lopen we terug naar het Grandmasters Palace. Dit niet bezocht wegens de hoge toegangsprijs. Ook de St. John's Co-Cathedral bezoeken we om die reden niet. Na wat foto's etc. te hebben gemaakt gaan we lunchen op het terras van Caffe Cordina aan de Republic Street met uitzicht naar rechts op het fraaie gebouw van 'The Main Guard'. Na de middaglunch lopen we rustig Republic Street richting hoofdstadspoort. Onderweg wordt het e.e.a. aan souvenirs aangeschaft. Even later lopen we Valletta uit om op zoek naar de juiste bus te gaan. Die vinden na wat vragen. De bus vertrekt om 14.10 uur. Twintig minuten later stappen we voor ons hotel uit. 

In de vroege avond gaan we naar KFC om er te eten. Mijn lief is er niet weg van maar ik vind het erg lekker. Vooral de gekruide kipvleugeltjes en de coleslaw. Hmmm. Hierna wandelen we een half uurtje over de boulevard (The Strand).

Om 22.15 uur begint het vuurwerk in Valletta. Een klein beetje van gezien. Het vuurwerk duurt tot 23.00 uur.

Zaterdag. Koninginnedag <Malta - Schiphol>
Om ca 05.30 uur worden we door een busje gehaald om ons naar Luqa Airport te brengen. Onze vlucht (396) staat voor 08.05 gepland en de geplande aankomst op Schiphol is 11.15 uur. Somber, kil en regenachtig weer. De check-in op de luchthaven gaat redelijk vlot. Om 07.40 uur mogen we aan boord van het vliegtuig. Om 07.55 uur is er de mededeling en excuses van de piloot dat de vlucht vertraging oploopt dankzij problemen bij de controle/beveiliging. Om 08.15 uur komen de laatste passagiers aan boord. Om 08.45 uur staat het vliegtuig nog steeds stil. Om 08.55 uur wordt omgeroepen dat er technische problemen zijn. 15 minuten later zien we werkzaamheden gebeuren aan de flappen van de rechtervleugel). Om 09.15 uur laat de piloot weten dat het nog wel 15 minuten gaat duren voordat we kunnen vertrekken. Om 09.25 uur: Fasten seatbelts. 5 minuten later gaat het toestel taxiën en weer 5 minuten later is er dan de 'take off'. Anderhalf uur vertraging bij elkaar. Om 10.00 uur wordt een prima Engels ontbijt geserveerd. Meer dan de helft van de vliegroute vliegen we boven een aaneen gesloten wolkendek. Nogal wat turbulentie onderweg. Een prima Engels ontbijt wordt verstrekt. Een uurtje daarna wordt er iets te drinken geserveerd. Een prima verzorging derhalve. Het vliegtuig landt om 12.15 uur. Om 12.50 uur staan we bij de bagagebanden te wachten. Na een kwartier arriveren onze koffers en kunnen we op zoek naar de shuttlebus. Na 15 minuten arriveert de volgende shuttlebus en worden we vlot naar P3 gereden. Daar aangekomen haal ik de auto op. Bagage inladen en op weg naar huis. 

We kunnen terugkijken op een prima weekje vakantie! We hebben er echt van genoten!

Wilt u zien hoe deze reis er uit zag, zie dan onder Foto & Video Europa.

Of bekijk ons Albelli fotoboek Cees en/of fotoboek  Jopie

Wij boekten deze reis bij Jiba . Het Bayview Hotel aan de boulevard van Sliema beviel ons goed.

Top pagina