free website builder software

MALTA 1996

1e dag. Schiphol - Malta
Vertrek vanaf Schiphol. Ons vliegtuig, een Avroliner van Malta Air, is wat aan de late kant. Wat een klein toestel! Tegen 14.20 uur kunnen we aan boord en 15 minuten laten vertrekken we eindelijk. Omdat het een lijnvlucht is, is de samenstelling van de passagiers nogal gevarieerd: Nederlanders, Italianen, Malti en zelfs zwaar gesluierde dames uit Arabië! Groot deel daarvan zal op Luqa Airport (Malta) overstappen. Onderweg aan boord goed verzorgd en na een voorspoedige vlucht landen we om 17.30 uur op Luqa Airport. 

Wachten op onze koffers, pascontrole en verderop in de hal worden we opgewacht door de Connection Travel hostess. Na begroeting krijgen we een enveloppe en brengt een Mazda taxibusje ons over abominabele wegen naar Bugibba waar we zullen verblijven in Sunseekers. Inchecken bij de receptioniste. We krijgen kamer 11, parterre, direct aan het zwembad. Nadeel: geen eigen terrasje c.q. balkon. Een net 1-kamerappartement. Spullen uitpakken en dan een verfrissende duik in het zwembadje. Vervolgens wat gaan eten in het zeer eenvoudige restaurantje van Sunseekers. Zowel het vlees als de vis was niet te eten: taai. Na het eten over de boulevard wandelen. Een en ander doet met denken aan Engeland in de vijftiger jaren, maar dan met mooi weer! Leuk. 


2e dag. Malta. Bugibba
Het appartementsgebouw is nogal gehorig. Gegooi met deuren, getik van naaldhakken en geschuif van houten stoelen over plavuizen. Dat alles midden in de nacht. Dat betekent een zeer slechte nachtrust. Het hulppostkantoortje bevindt zicht aan de boulevard, vlakbij de haven. 
3e dag. Malta. Bugibba / Msida / Marsaxlokk / Blauwe Grot
Alweer prachtig weer. Vandaag de hele dag op excursie. We worden opgehaald door een minibusje van Silverstar en deze is redelijk op tijd. Daarna nog wat andere passagiers ophalen en dan door naar Valletta. Aan de jachthaven van Msida mogen we eruit en op zoek gaan naar de juiste touringcar! Rond 10.00 uur rijden we met onze luxe touringcar met Belgische gids Jannine weg van de jachthaven. We rijden eerst naar de Tempels van Tarxien, met een geschatte ouderdom van tussen de 5000 en 6000 jaar oud. 

Het is werkelijk bloedheet, rond de 33º! We vervolgen onze tocht naar de grot van Ghar Dalam + museum. In het museum is te zien wat er allemaal in deze grot is opgegraven aan dierlijke resten zoals o.a. een baby-olifant, een hert, een nijlpaard, een wolf, een vos. Dit alles getuigt van een lang geleden verloren geraakte rijke natuur. In de grond zelf is de opgraving te zien en als je goed kijkt: restanten van dieren. Het is er ook heerlijk koel.

Na dit interessante bezoek rijden we naar Marsaxlokk met zijn pittoreske haventje waar we een uur pauzeren. Daarna rijden we naar een restaurant in Marsascala waar het bij de prijs inbegrepen middagmaal wordt gebruikt. Het eten is er prima.

Vervolgens op weg naar de Blauwe Grot. Met een bootje gaan we de zee op om naar meerdere grotten te varen waaronder de Blauwe Grot. Imposant. Onze schipper zette er nogal vaart achter en na 15 minuten zijn we alweer aan wal. Nog een half uurtje wachten op de bus, want deze vertrekt pas om 16.00 uur. 

Weer terug naar het verzamelpunt te Msida en na wat gezoek weer de juiste mini bus gevonden. 

We hebben veel gezien en de excursie was moeite waard. 

Avondeten bij Vinnies gevolgd door een wandeling over de boulevard.

4e dag. Malta. Bugibba / Buskett Garden

Vandaag gaan we Buskett Garden bezoeken. Bij de receptie geïnformeerd hoe daar te komen. Rechtstreekse bus naar Rabat en naar Buskett Garden is maar een mile (1,6 km.) lopen. Wij naar het busstation om met bus 86 naar Rabat te gaan. Deze bus rijdt net voor onze neus weg dus nog maar een half uurtje wachten. Om 10.13 uur vertrekt deze dan eindelijk. De route voert ons door Bugibba, Qawra, Mosta naar Rabat, waar we om 10.30 uur arriveren. Omdat het naar Buskett Garden maar 1 mile is, gaan we vanuit Rabat lopen. Wel, deze ene mile blijken er wel drie te zijn! 50 minuten later zijn we bij het Buskett Forest Restaurant. Aardig moe al. We gebruiken er in een weldadig koele en nogal chique ambiance het een en ander. Om 12.15 uur verlaten we deze heerlijk koele plek om de route te gaan volgen zoals beschreven in de reisgids Malta van Kosmo Reizen. Uitleg munt niet uit in duidelijkheid maar na even dubben zijn we toch 'en route'. De 'kart ruts' hebben we gevonden. Daarna is het niet meer mogelijk de route te vervolgen omdat deze is afgezet wegens een enorme uitgraving van het hier op Malta voor huizenbouw gebruikte zandsteen. Na nog even ronddolen in de hitte besluiten we om maar weer naar Rabat terug te keren. We besluiten de lange weg naar Rabat weer terug te lopen. Deze afstand lopen we in 45 minuten en vlak voor Rabat komen we de enige bus van lijn 81 tegen richting Buskett! Om 14.00 uur zijn we bij het busstation van Rabat en bus 86 komt net aangereden. Om 14.40 uur stappen we in Bugibba uit. 

Avondeten deze keer bij een soort Kentucky Fried Chicken. Daarna een wandeling door Bugibba en naar het andere einde van de boulevard gemaakt. Halverwege zou een prehistorisch overblijfsel te zien moeten zijn. Niet gevonden overigens. Geeft niet, fraaie wandeling met een verkoelend zeewindje. Later een grote drukte op de boulevard door de belangstelling voor de hier en daar optredende artiesten.

5e dag. Malta. Bugibba / Valletta

We nemen bus 49 van 09.00 uur naar Valletta. Niet zo'n heel erg bejaarde bus, maar toch op jaren. Drie kwartier later zijn op het eindpunt voor de stadsmuur van Valletta. We nemen de wandelroute over de stadswallen zoals beschreven in de al eerder genoemde reisgids van Kosmo Reizen. Deze stad is niet eens zo groot. Na even oriënteren de route snel gevonden en beginnen we met een bezoek aan Hastings Garden bovenop de stadsmuur. Vanaf hier een fraai uitzicht over het enorme busstation voor de stadsmuur met al zijn bussen en marktkraampjes. We vervolgen onze weg naar het St. Andrews Bastion, wat een schitterend uitzicht biedt over Msida, Ta'xbiex, Sliema, Manoel lsland met Fort Manoel en Fort Tigrè op de uiterste punt van Sliema. Veel trappen af en door naar het St. Sebastian Bastion. We genieten er van het uitzicht. Via de English Curtain en de French Curtain naar St. Gregory's Bastion. Aldaar het National War Museum bezocht. Niet zo groot, wel interessant om te zien. Vervolgens Fort St. Elmo bezocht. Op zaterdag en zondag voor het publiek geopend en gratis toegankelijk. Wachtposten in 16e eeuwse kledij. 

Het is erg warm vandaag. Later kreeg ik te horen dat de temperatuur tot bijna 40º was opgelopen! Verder gelopen naar de Siege Bell. Middageten bij McDonalds in de Triq ir Republika! Wat is het er druk! Op de Palace Square bezoeken we de tuinen van Buckingham Palace. Fraai. Exotische bomen overal vandaan gehaald. Via een smal straatje richting Battery Street, trappen omlaag om vervolgens weer over een andere route omhoog te lopen om bij de Upper Barakka Gardens te arriveren. Hier vandaan een werkelijk spectaculair panorama over de omgeving. Van rechts naar links: Paola, French Creek, Dockyard Creek, Rinella Creek en het Ricasoli Fort op de uiterste punt. Prachtig! Nog wat rondgekeken en dan vervolgen we onze wandeling en lopen we via St. James Cavelier weer terug naar ons uitgangspunt van vanmorgen: de city gate. We wandelen Valletta uit en dan is het even zoeken en vragen waar bus 49 staat. Een iets moderner exemplaar dan vanmorgen. Vaarwel Valletta. Om 14.30 uur zijn we weer in Bugibba.

's Avonds gaan we eten bij Kuala Lumpur. Eten smaakt lekker, is heel anders dan wat we hier (en in Nederland) gewend zijn in zo'n restaurant. Ongewone combinaties. Niet goedkoop maar wel een flinke maaltijd.

6e dag. Malta. Bugibba.Malta, Bugibba, storm

We beginnen de dag met een wandeling over de boulevard.

Er staat een lekker verkoelend briesje. In de namiddag echter is het briesje van vanmorgen een storm geworden. Ben benieuwd of we woensdag naar Gozo kunnen. Dit keer avondeten bij Granny's. Ook hier smaakt het avondeten prima. Omdat we nogal wat politie zien langskomen is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Als we even na 20.00 uur gaan kijken blijkt er aan het einde van de boulevard, vlakbij de haven, een politieshow gaande te zijn. Exercitie demonstratie, politieband en demonstratie met politiehonden. Leuk om te zien en een enthousiast publiek.


7e dag. Malta. Bugibba / Rabat / Mdina / Attard

Om 08.40 uur staan we te wachten op het minibusje dat ons komt ophalen om ons naar Msida te brengen. Even na 09.00 uur is ie er eindelijk! In Msida aangekomen vinden we al snel onze luxe touringcar. Vandaag een ochtendexcursie naar Mdina en St. Anton Garden. We rijden eerst naar Rabat, bezoeken er een klein kapelletje met daaronder een klein deel van de catacomben. Daarna wandelen we naar de toegangspoort van het oude Mdina. In Mdina rondgewandeld, de kathedraal bezocht en de stadswallen die een fraai uitzicht over de omgeving bieden. Om 11 45 uur rijden we weer weg van Mdina naar San Anton Garden te Attard. Deze fraaie tuin aan het presidentiële paleis ziet er fraai uit met allerlei planten en bomen uit verre streken. Om 12.20 uur moeten we alweer bij de uitgang zijn. Zeker nog een half uur in het minibusje zitten wachten totdat de anderstalige passagiers arriveren zodat de rit terug naar o.a. ons appartement kan worden gemaakt. Terug rond 13.00 uur. Leuk uitstapje, ging in sneltreinvaart. Boeiend. 

Ons laatste avondmaal in Bugibba bij Vinnie's. Het stormt nog steeds en het is niet meer zo warm. Deze harde wind treedt op na zeer hoge temperaturen zoals afgelopen zondag, en kan 2 à 3 dagen aanhouden. Zo hoorden we vanmorgen van de reisleidster. 

Onze vakantie op Malta bevalt uitstekend. Prettige sfeer, eten is goed. Als je de gezellige drukte op wilt zoeken ga je naar de boulevard en wil je weer rust, dan terug naar het appartement. Ook de kosten zijn niet hoog. Value for money!

8e dag. Malta. Bugibba / Gozo. Marsalforn.
Vandaag vertrekken we naar het zustereilandje van Malta: Gozo.
Onze spullen ingepakt. Zijn we om 09.00 uur al mee klaar. Voor het appartement de tijd zitten doden met puzzelen. Hoewel, allerlei werklui zijn met boren in de weer dus echt rustig is het niet. Even voor 11.00 uur naar de receptie, de sleutel ingeleverd en wachten op de dingen die komen gaan.

Om 11. 30 uur worden we door een taxibusje opgehaald en naar de pont gebracht. Om 12.15 uur verlaat de ferry Malta (taxi gaat niet mee, dus gesjouw met de bagage). De overtocht duurt bijna een half uur. Onderweg naar Gozo passeren we de eilandjes Comino en Cominotto. Stevige bries en een behoorlijke deining.

Top pagina | Gozo