web design software

BELGIË

Zaterdag 6 mei 2006

Op weg naar de Belgische Ardennen. Route in grote lijnen: E19 naar Brussel, E40 naar Namen en vervolgens de N4.

Om 14.30 uur, na zo'n 300 kilometer rijden, zijn we op de plaats van bestemming: Hotel Floreal in La Roche-en-Ardenne. Het ziet er mooi uit. Inchecken en we krijgen kamer 107. Kleine kamer met een aftandse vloerbedekking. Smerig. Langs de Ourthe wandelen we naar het centrum. We bezoeken er de middeleeuwse burchtruïne (fraai) en een nabij gelegen kerk. Het Ardennen Offensief Museum bezoeken we niet vanwege het late tijdstip en vanwege de toegangsprijs voor dat laatste half uurtje ( € 6,00 p.p.).

Als we 's avonds willen we gaan slapen, moe als we zijn, blijkt er helaas een dansavond in de bar, welke onderin het hotel is gesitueerd, te zijn. Dreun, dreun, dreun en steeds harder. Wat een imbecielen! Je komt toch in een hotel om te slapen? Ik ga naar de receptie waar niemand aanwezig is (volgens de kamerinstructie behoort er wel iemand te zijn voor bijvoorbeeld noodgevallen!). Na ca 10 minuten wachten komt de man die daar aanwezig behoort te zijn. De man spreekt alleen maar Frans (of doet alsof) maar ik kan hem toch duidelijk maken dat wij overlast ondervinden en dat ik een andere, rustige kamer wens. Het enige wat de man doet is een karton ophangen aan de glazen deur naar de bar met daarop de vermelding dat na 23.00 uur deze deur niet meer mag worden gebruikt voor/door barbezoekers en dan loopt hij weg, mij in verwarring achterlatend. Tevergeefs nog 10 minuten gewacht op de dingen die komen gaan maar de man laat zich niet meer zien. Hufterig gedrag van deze vent en wat een waardeloze service hier! Ik voel me als klant totaal niet serieus genomen. Het gedreun gaat door, dan weer zachter, dan weer harder en uiteindelijk val ik tegen middernacht toch in slaap.

Zondag 7 mei 2006

Ontbijten in het restaurant. Het kamernummer is gekoppeld aan een gereserveerde tafel. Ontbijt in buffetvorm, prima verzorgd. Na een half uurtje lopen we naar de receptie en geef ik er mijn ongenoegen door. Excuses maar het vriendelijke meisje, dat wél Nederlands spreekt, kan er ook niets aan doen. Op mijn opmerking dat een hotel er toch is om te slapen, reageert ze instemmend. Ze zal de klacht aan haar baas doorgeven. Ze is overigens ook verbaasd dat de receptie gisteravond niet bereikbaar was.

Vandaag rijden we naar Bouillon en bezoeken wij de fraaie burcht, bekend geworden door één van haar meest bekende eigenaren: Godfried van Bouillon, die mede de eerste kruistocht organiseerde aan het einde van de 11e eeuw.

Om ca 11.00 uur betreden we, na betaling van € 5,20 p.p. de imposante burcht. Een bezoek aan deze zeer oude burcht is volop de moeite waard. Heel veel lijkt nog in originele staat te zijn. Je kunt er ronddwalen door allerlei smalle gangen en over diep uitgesleten trappen naar de toren of naar de onderaardse ruimtes. Een indrukwekkend geheel en verbazingwekkend dat nog zoveel authentiek is! Zo heb ik het vrijwel nog nergens in Europa gezien en ik heb heel wat burchten / burchtruïnes bezocht! Wat wij heel leuk vonden om te zien was de roofvogelshow die door twee valkeniers met veel humor en enthousiasme, de een in het Frans en de ander in het Nederlands, werd gepresenteerd. We hebben meerdere shows in andere kastelen en ruïnes meegemaakt m.n. in Duitsland, maar deze was het leukste.

Om ca 12.30 uur zijn we uitgekeken in deze fraaie burcht. Ik koop er nog een boekwerkje (€ 6,50) over de geschiedenis van deze burcht. Na de middaglunch in de auto rijden we naar Bastogne. Aldaar wordt er geparkeerd op het gratis parkeerterrein nabij het drukke kruispunt met de tank op het plein. We bezoeken er onder meer een oorlogstijd museum (toegang € 3,00 p.p.). Kleinschalig en aardig om te zien. Prachtig weer hier!

In een restaurant aan het grote plein gebruiken we het e.e.a. op het terras. Daarna naar ons volgende reisdoel voor vandaag: Clervaux in Luxemburg. Als we de Luxemburgse grens zijn overgestoken wordt er eerst getankt. De benzine kost er € 1,15 per liter; in Nederland is dat € 0.30 duurder!!! In Clervaux is de parkeerplaats onderaan de burcht is snel gevonden. Parkeren kost € 0,50 per uur. We bezoeken van deze fraaie burcht het burchtterrein en het oorlogsmuseum. Toegang € 2,50 p.p. Interessant geheel. Daarna drinken we het e.e.a. op het terrasje van het burchtcafé. Daarna bezoeken we de nabijgelegen kerk. Na dit bezoek rijden we terug naar La Roche. Avondeten doen we in een restaurant aldaar. Daarna wandelen we langs de Ourthe terug naar de Nissan en rijden dan het laatste stukje naar het hotel.

Maandag 8 mei 2006

Om 08.00 uur opgestaan en even later naar de ontbijtzaal. Het ontbijtbuffet is kariger dan gisteren, wellicht vanwege de weinige gasten. Omdat er niemand is die ons aangeeft waar we moeten gaan zitten zoeken we zelf een plaatsje. Als ontbijt nemen we cornflakes. Deze blijken niet meer vers te zijn. Mijn vrouw haalt cappuccino uit de automaat. Er staat niet bij dat er een kannetje onder moet, dus gaat het mis. Nog een keer proberen en dan gaat het goed. Bij deze automaat staat ook een mand met eieren. Ik neem er eentje mee maar al gauw blijkt dat deze eieren niet zijn gekookt! Ook dit staat nergens vermeld. Er is keuze uit kwark en yoghurt. Geen aanduiding erbij wat wat is. Slordig.

Om 09.20 uur verlaten wij het hotel. De route gaat grotendeels hetzelfde als de heenreis (N4, E40 richting Brussel, E19 naar Antwerpen/Breda). Vóór de Nederlandse grens nemen we de afslag naar Hoogstraten. Aldaar via een omweg naar Baarle Nassau wegens een wegversperring. Om 12.15 uur arriveren we in Baarle Nassau en wordt de auto bij twee fraaie trikes geparkeerd. Op het terras van restaurant 'De Engel' gebruiken we onze middaglunch. Daarna vangt het laatste traject van de reis via de N268 naar huis aan. Zodra we op de E312 richting Breda zitten bevinden we ons in grote file. De hele weg goed reisweer. We kunnen terugkijken op geslaagd uitstapje, ondanks het waardeloze hotel.

TOP PAGINA